SuperLiga CEC Bank, la a saptea finala din istoria noului format

Sambata, 26 mai, se va disputa ultimul act al editiei 2017-2018 a campionatului primului esalon valoric, al saptelea sezon in formatul actual, SuperLiga CEC Bank, Stiinta Baia Mare si Timisoara Saracens aflandu-se din nou fata in fata, pentru a treia oara consecutiv  in lupta directa, miza fiind cucerirea coroanei cu lauri a rugbyului romanesc.

SuperLiga CEC Bank a pornit la drum in 2011, iar editia 2017-2018 este cea de-a saptea in istoria acestui format al primului esalon valoric, toate cele sase finale disputate pana in prezent revenind provinciei cu Timisoara Saracens care s-a impus de patru ori, Stiinta Baia Mare nelipsita din ultimul act, insa cu doar doua trofee cucerite, in timp ce Steaua Bucuresti este singura reprezentanta a Capitelei calificata in finala.

In comparatie cu cele 100 de sezoane ale primului esalon valoric, prima edtie disputandu-se in 1914, SuperLiga CEC Bank are o istorie scurta, dar extrem de interesanta pentru ca in acest format polul de putere s-a mutat din Capitala in provincie, Timisoara si Baia Mare fiind in ultimii cinci ani echipe pe care nu a reusit sa le detroneze nimeni si singurele prezente fara exceptie in careul de asi al compeitiei.

Prima finala a SuperLigii CEC Bank asadar s-a disputat in 2011, pe Stadionul National Arcul de Triumf, fiind practic a treia intalnire consecutiva in partida cu trofeul pe masa intre Stiinta Baia Mare si Steaua Bucuresti, anterioarele doua revenind zimbrilor. Atunci baimarenii au reusit hat-trick-ul cu eseurile marcate de Cristian Dinis si Mihai Macovei, acesta fiind cea mai prodigioasa era din istoria clubului Stiinta Baia Mare.

Un an mai tarziu tot pe Stadionul National Arcul de Triumf, duelul a fost intre Stiinta Baia Mare si Timisoara Saracens, banatenii aratandu-si forta in fata zimbrilor in 2011 cand i-au invins in finala Cupei Romaniei. Maramuresenii au condus la pauza cu puntele marcate de Michael Wiringi din dropgol respectiv lovitura de pedeapsa, dar in partea secunda Gabriel Conache, care l-a inlocuit pe Vali Calafeteanu accidentat, a fost de neoprit, acesta cu un eseu, o transformare si doua penalitati ducand dupa 40 de ani de asteptare titlul de campioana in Banat.

In 2013, Timisoara Saracens si Stiinta Baia Mare s-au aflat din nou in finala SuperLigii CEC Bank, banatenii campioni en-titre avand atunci o prima repriza foarte buna in care au marcat trei eseuri, autori Randall Morrison, Stelian Burcea si Stephen Shennan. Acest avantaj avea sa fie decisiv, in partea secunda timisorenii  avand doi jucatori eliminati temporar ,dar si asa cu o aparare eroica in fata insitentei zombrilor si-au trecut in cont al doielea titlu consecutiv.

Finala editiei 2014 a SuperLigii CEC Bank a fost tot a provinciei, Stiinta Baia Mare si Farul Constanta intrand pe Stadionul National Arcul de Triumf pentru a cuceri trofeul. Constantenii care si in prezent sunt cea mai titrata echipa din provincie cu sase titluri nationale, au dat o replica consistenta cu jucatori precum Florin Vlaicu, Eseria Vueti, Petru Tamba, Otar Turashvili, Vald Badalicescu sau Adrian Apostol,victoria Stiintei Baia Mare venind cu eseurile marcate in partea secunda, intr-un interval de numai 12 minute de Giorgio Philips si Bidzina Shamkharadze care s-au dovedit decisive.

In sezonul  2015  finala s-a disputat in premiera pe stadionul din Baia Mare intre zimbrii si Timisoara Saracens. Banatenii au deschis scorul iar apoi baimarenii au trecut in avantaj pentru ca la pauza scorul sa fie egal asemenea raportului eseurilor marcate. Imediat dupa reluare Tangimana Fonovai a batut defensiva zimbrilor, Valentin Calafeteanu a punctat din lovitura de pedeapsa, astfel ca eseul  lui Alexandru Bucur nu a mai putut schimba numele castigatoarei in conditiile in care Samoa Luke a trimis balonul in bara din doua tentative de tinta.

Sezonul trecut tot Timisoara Saracens si Stiinta Baia Mare si-au disputat suprematia in SuperLiga CEC Bank. Prima repriza s-a terminat la egalitate cu Samoa Luke irosind o tentativa de tinta in timp ce Manumua Tevita a impresionat cu un dropgol de la 40 de metri. Repriza secunda a fost spectaculoasa cu rasturnari de situatie, pe final Samoa Luke, care acum imbraca tricoul timisorenilor rantand o tentative de tinta si implicita sansa zimbrilor de a-si trece in cont un nou titlu de campioana.

Daca acesta a fost pe scurt povestea celor cinci finale, sintetizand, Timisoara Saracens este performera SuperLigii CEC Bank, cu patru titluri castigate din tot atatea prezente in finala, Stiinta Baia Mare detinatoarea recordului de calificari in ultimul act, sapte din tot atatea posibile, astfel ca duelul din acest an va fi unul al titanilor primului esalon valoric.

Din punct de vedere al individualitatilor cele mai multe prezente in finala le au baimarenii Ionut Botezatu, Marius Danila si Sean Morrell, sase la numar, procentaj 100 %, in timp ce 5 jucatori de la Timisoara Saracens au fost pe tren in toate cele patru victorii din ultimul act: Vasile Rus, Marian Drenceanu , Samuel Maris si Gabriel Conache, pentru ca Andrei Radoi sa dispute cinci finale dintre care trei cu Stiinta Baia Mare si doua cu actual echipa, Timisoara Saracens.

Cele mai multe puncte in finalele SuperLigii CEC Bank le-a marcat Florin Vlaicu, in tricoul echipelor Steaua Bucuresti respectiv Farul Constanta, 26 la numar (o transformare si opt lovituri de pedeapsa), pentru ca in privinta incercarilor Stephen Shennan sa-si treaca in cont doua finalizari in terenul de tinta advers, una in 2013 si o alta in 2015, niciun alt jucator nereusind sa inscrie mai mult de un eseu.

Nici spectaculosul procedeu de a marca, dropgolul, nu a lipsit din finalele disputate pana in prezent, patru asemenea reusite consemandu-se in anterioarele partide cu trofeul pe masa, autorii acestora fiind Michael Wiringi, Filip Falamoe si Taniela Maravunawaswasa, toti de la Stiinta Baia Mare respectiv Manumua Tevita centrul Timisoarei Saracens.

Finalele SuperLigii CEC Bank:
2011-CSM. Stiinta Baia Mare-Steaua Bucuresti 24-12 (16-12),Sationul National Arcul de Triumf
Au marcat:Dimofte-4lp,tr,Dinis-e,Macovei-e respectiv Vlaicu-4lp

2012-RCM UV.Timisoara-Stiinta Baia Mare 16-6 (3-6),Stadionul National Arcul de Triumf
Au marcat:Calafeteanu-lp, Conache-e, 2lp, tr respectiv Wiringi-lp, dg

2013-RCM UV. Timisoara-Stiinta Baia Mare 25-19 (19-9),Stadionul National Arcul de Triumf
Au marcat:Morrison-e,Burcea-e,Shennan-e,Calafeteanu-2tr,2lp respectiv Wiringi-e, I.Pop-tr, 3lp,Falamoe-dg

2014-CSM.Stiinta Baia Mare-Farul Constanta 25-19 (10-6),Stadionul National Arcul de Triumf
Au marcat:Dico-e,Philips-e,Shamkharadze-e,Samoa Luke-2tr,2lp respectiv Apostol-e,Vlaicu-tr,4lp

2015-Timisoara Saracens-Stiinta Baia Mare 18-15 (10-10),Stadionul Lascar Ghinet, Baia Mare
Au marcat: Shennan-e, Tangimana-e, Calafeteanu-tr,2lp respectiv Danila-e, Bucur-e,Samoa Luke-tr, Maravunawasawasa-dg

2016-2017- Timisoara Saracens-Stiinta Baia Mare 17-16 (6-6), Stadionul National Arcul de Triumf
Au marcat: Manumua Tevita-e,dg,G.Conache-3lp respectiv Eseu de penalizare, Samoa-tr,3lp

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile