Coltul specialistului: Iarba verde de acasa

Marian Burlacu.

Zarurile au fost aruncate! CSM Baia Mare, campioana en titre, si RCM Universitatea de Vest Timisoara, detinatoarea Cupei Romaniei, vor disputa finala editiei 2012 a SuperLigii CEC Bank. Nicio surpriza, asadar, cele doua formatii fiind creditate inca de la startul competitiei cu cele mai mari sanse la cucerirea trofeului.

Dincolo de reusita celor doua grupari de traditie din rugby-ul romanesc, pentru care le adresam felicitari, se cuvine a fi subliniat un alt aspect important in ceea ce le priveste: si anume faptul ca ambele au incercat, in ultima vreme, sa-si puna la punct si stadioanele pe care isi desfasoara meciurile.

Baimarenii au revenit duminica trecuta, in semifinala (24-20) cu Steaua, pe arena „Lascar Ghinet” – numele este dat de un fost presedinte al clubului si, totodata, un promotor al rugby-ului in Baia Mare. Maramuresenii au marit capacitatea tribunelor si au schimbat gazonul, insa planurile lor nu se opresc aici.

La fel de dornici sa-si modernizeze baza sunt si timisorenii, care, in ultimul timp, s-au zbatut sa dea un aspect cat mai frumos stadionului ce poarta numele fostului mare international Gheorghe Rascanu. Iar reusitele din ultimii ani ale echipei de rugby favorizeaza acest proces.

CSM Baia Mare si RCM Timisoara nu sunt singurele formatii de rugby de la noi care se preocupa sa joace pe arene tot mai aliniate la standardele epocii in care traim. Steaua. de pilda, se poate lauda cu una dintre cele mai cochete baze din rugby-ul nostru. Gazonul a fost inlocuit, in tribune s-au montat scaune si vechea tabela de marcaj a fost schimbata cu una noua.

Si in liga a doua ambitiile sunt mari. Cum echipa sa a promovat recent in SuperLiga CEC Bank, consiliul local din Pantelimon a aprobat ridicarea unui stadion in localitatea de langa Bucuresti. Si nu orice fel de stadion, ci unul care va avea o capacitate de 5.000 de locuri! O veste minunata in aceste vremuri atat de dificile, in care tot mai putini edili par a fi preocupati si de sport.

Cu scuzele de rigoare pentru ceilalti oameni de rugby, din Bucuresti sau din tara, care se ingrijesc de stadioanele lor, voi mai da doar un singur alt exemplu de baza care prinde contur. In orasul Baicoi, acolo unde functioneaza de aproape un an clubul Aurora, un tanar pe nume Lucian Mircescu este animat de ambitii mari. Fara sa fie un fost practicant al sportului cu balonul oval, acesta a fondat respectiva grupare, a atras spre rugby 80 de copii, a facut un site, iar acum a reunit o serie de oameni si de institutii pentru a moderniza un stadion de fotbal care era în paragina!

Nu in ultimul rand, finala SuperLigii CEC Bank va avea loc duminica, de la ora 16.00, pe Stadionul Naţional de Rugby „Arcul de Triumf”. Adica in locul socotit a fi leaganul acestui sport, la noi. Va fi cea de-a zecea finala dintr-o serie care a debutat in 2003. La acea vreme, arena de la „Tineretului” sau de „La Sosea” semana cu un tapsan, la orice ploaie mai serioasa terenurile transformandu-se in orezarii. Intr-un deceniu, gratie presedintilor FR de Rugby – Octavian Morariu, George Straton si Alin Petrache -, dar si colaboratorilor lor, complexul s-a transformat in bine, astazi el putand rivaliza chiar si cu cele ale unor cluburi din vestul Europei – am vizitat baza lui London Welsh si nu este cu nimic peste cea de la noi.

Recent a fost terminat terenul 3, care a fost acoperit cu o suprafata de gazon artificial atat de necesar pentru perioada de iarna. S-au cumparat tribune din structura metalica, tubulara, asa cum am vazut in multe dintre salile in care s-au desfasurat intreceri sportive la Jocurile Olimpice de la Londra. A fost achizitionat un laborator antidoping. S-a amenajat o zona in care spectatorii pot bea o bere sau manca un mic, iar copiii lor se pot distra intr-un spatiu de joaca.

Pentru cineva care a prins vremurile in care rugbystii nostri se placau prin noroi, toate acestea tineau de miracol in urma cu 10-15 ani. Un miracol care s-a implinit. Visez insa ca in curand bazele de rugby de la noi sa urce la un alt nivel. Imi doresc, de pilda, ca mult doritul stadion de 20.000 de locuri proiectat vis-a-vis de Arcul de Triumf sa devina realitate. Ca pe tot mai multe stadioane de rugby din tara sa apara instalatii de nocturna.

Altfel spus, imi doresc ca amatorii de rugby de la noi, din ce in ce mai multi, sa se simta cat mai bine la meciuri. Iar atmosfera sa fie la fel de frumoasa ca la partida Romaniei cu Uruguay, din noiembrie 2010. Cum va fi, cu siguranta, si la meciurile finale ale SuperLigii CEC Bank din acest weekend.

Marian Burlacu (Adevarul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *