Coltul Specialistului: Florin Surugiu, Gulliver in “Tara Uriasilor”

Florin Surugiu.

Ultimul minut al primei reprize a meciului cu Bath Rugby i-a gasit pe ”Lupii” Bucurestiului in atac, la cinci metri de buturile engleze. Am avut repunere din margine. Si de data aceasta n-am mai balbait mingea – s-au pierdut cateva tuse pe mana noastra.

Am mizat pe pachetul de inaintare, iar adversarii au dat inapoi. Nu decisiv fiindca trupa din Bath este renumita pentru forta ”gramadarilor” ei. Englezii s-au regrupat si ne-au tinut pe loc pana cand balonul a ajuns la Florin Surugiu.

”Demi”-ul de la CSM Bucuresti s-a uitat in dreapta, s-a uitat in stanga, insa nu a vazut pe nimeni intr-o pozitie favorabila de a patrunde. Fiecare dintre ai sai colegi din linia de treisferturi avea parte de ”un jandarm” de partea cealalta. Asa ca a mizat tot pe inaintare. Singura solutie de a nu irosi un atac favorabil.

La adapostul oamenilor din linia I, Surugiu a reusit sa culce balonul in terenul de tinta advers. Mai precis sa-l ”palmeze” acolo. Precum Gulliver, romanul s-a strecurat printre adversarii sai, niste uriasi tintuiti pe linia de tinta.

***

In anii 90, Bath era o echipa de temut in rugby-ul continental. Regina a Europei in 1998, campioana a Angliei in cinci randuri (un titlu l-a castigat in 1989), formatia din renumita statiune britanica n-a mai atins ulterior nivelul de joc de atunci chiar dacă Jack Rowell a revenit ca director de rugby.

In ciuda regresului din ultimii ani, Bath a ramas o echipa solida, un actor demn de luat in seama atat in prima liga engleza, cat si in Europa. Si a dovedit-o si la Bucuresti, sambata. O organizare impecabila, o aparare greu de trecut, o inaintare de temut si un joc simplu, dar pragmatic – jucatorii ei nu s-au sfiit sa foloseasca loviturile tactice cu piciorul pentru a-i tine la distanta pe ”Lupi”.

***

In absenta lui Catalin Fercu si Madalin Lemnaru, principali oameni de viteza, lasati sa se odihneasca dupa finala SuperLigii de duminica trecuta, Florin Surugiu si colegii lui au cautat zadarnic sa depaseasca perdelele apararii engleze. Ei s-au lovit de adversari ca de un zid. Pusi sub presiune, au comis erori de manuire a balonului. Si ceea ce se castiga prin truda inaintasilor se pierdea in urma unor greseli aparent copilaresti. Am spus aparent fiindca doar pe hartie e simplu sa joc impotriva rugbystilor englezi.

Abia pe final, in minutul 71, tot dupa o repunere din margine, ai nostri au patruns din nou in terenul de tinta advers. Si tot cu pachetul de inaintare – de data aceasta, insa, n-a mai marcat Surugiu, ci Cristian Munteanu, jucator de linia a doua si capitan in meciul de sambata.

***

Dureros, esecul suferit de ”Lupi” nu trebuie insa sa ne sperie sau sa ne descumpaneasca. Pe de o parte, fiindca echipe mult mai titrate au suferit infrangeri mult mai dure in acest weekend. London Welsh, de pilda, care activeaza tot in prima liga engleza, s-a inclinat pe terenul din Oxford in fata lui Stade Francais (19-68). Rovigo a fost pulverizata (12-79) in Italia, de fosta formatie a lui Marius Tincu, Perpignan. Victoria-record s-a inregistrat insa in Spania, unde Worcester (Anglia) a zdrobit (85-5) pe Bizkaia Gernika RT. Nici Bordeaux n-a scapat prea usor de pe urma vizitei lui London Irish, cedand cu 16-43.

Pe de alta parte, selectionata Bucurestiului n-a contat pe cel mai bun XV in meciul cu Bath. De altfel, fara a neglija rezultatele, staff-ul tehnic al ”Lupilor”, precum si nou antrenor federal Peter Ianusevici si-au propus sa faca din participarea in Amlin Challenge Cup o etapa pregatitoare a participarii Romaniei in editia 2013-2014 a Cupei Europene a Natiunilor, intrecere care va decide echipele calificate la Rugby World Cup 2015.

Dincolo de aceasta infrangere cu Bath, e de subliniat faptul ca meciul contra englezilor le va prinde foarte bine tinerilor jucatori care au evoluat in el. Ma refer la pilierii Vlad Badalicescu, Jimmy Dumitru și Romulus Boar, la flankerul Alexandru Mitu, la Alex Valcu, dar mai ales la jucatorul de linia a doua Cristian Munteanu. La 23 de ani, acesta a fost investit capitan si a reusit sa inscrie si a doua incercare a ”Lupilor”, ceea ce, intr-un meci contra unei formatii precum Bath, este remarcabil.

Florin Surugiu a fost, asadar, in partida cu Bath precum Gulliver in ”Tara Uriasilor”. La cat de talentat si de ambitios e, mijlocasul de gramada de la CSM Bucuresti va mai creste in valoare, indiscutabil, in anii ce vin, in perioada ramasa pana la viitoarea Cupa Mondiala. Iar alaturi de el, de ceilalti ”Lupi” si ”Stejari”, vor creste si ceilalti tineri promovati acum, in Amlin Challenge Cup.

Marian Burlacu (Adevarul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *