COLTUL SPECIALISTULUI: Se infrunta vechi rivali in semifinalele Cupei Romaniei

Marian Burlacu.

Se apropie finalul de an competitional pentru rugbystii romani. Sambata, de la ora 16.00, la Bucuresti, pe cocheta arena ”Arcul de Triumf”, va avea loc meciul-test dintre Romania si SUA. Indiscutabil, disputa cu yankeii, mai bine clasati decat ”stejarii” in ierarhia mondial – ei sunt pe locul 16, noi pe 18 -, polarizeaza interesul fanilor sportului cu balonul oval de la noi. Insa nici semifinalele Cupei Romaniei nu sunt de neglijat.

Programate tot in weeekend, intalnirile care vor stabili finalistele competitiei cu numarul 2 ca importanta aduc fata-n-fata echipe intre care exista o mai veche rivalitate.

Salvata de la retrogradare, dupa victoria obtinuta în fata lui Poli Iasi, in meciul decisiv, ”U” Cluj a reusit sa patrunda in ”careul de asi” gratie succesului clar (66-3) inregistrat in partida cu RC Barlad. Astfel formatia ardeleana se regaseste din nou la varf, acolo unde se afla constant in deceniile trecute – pe la inceputul anilor 90, studentii au vizat chiar castigarea titlului national. In semifinalele Cupei Romaniei, ”U” o va infrunta pe fosta campioana, CSM Baia Mare, o echipa cu care si-a disputat mai mereu intaietatea in Transilvania.

Mult mai echilibrata se anunta a fi cea de-a doua semifinala, dintre RCM Universitatea de Vest Timisoara si Steaua. Campioni ai Romaniei la rugby dupa o asteptare de 40 de ani, banatenii isi doresc sa realizeze eventul – ei sunt, de altfel, si detinatori ai Cupei Romaniei dupa victoria de anul trecut, din finala cu Baia Mare. Banatenii stiu, insa, ca Steaua le-a facut ”zile fripte” si-n SuperLiga. In plus, ei vor evolua si fara cativa jucatori exponentiali (Fercu, Lemnaru, Rus, Turashvili, Pungea, etc; Calafeteanu – accidentat) aflati la lotul national. Motiv pentru trupa lui Chester Williams de a aborda acest meci cu atentie.

Steaua, in schimb, a patruns in ”careul de asi” al Cupei fara joc, Dinamo anuntand ca nu se prezinta la sfertul de finala programat initial pe stadionul ”Olimpia”… Dupa Farul Constanta, o alta echipa cu nume a parasit prematur competia. Si inca fara lupta! Situatia aceasta are precedent in rugby-ul nostru prin anii 50, cand, din motive financiare – erau vremuri grele, dupa Razboi – se amanau partide prin campionat, iar unele formatii renuntau sa mai joace. Steaua a luat act de neprezentarea rivalei sale si si-a exprimat, pe site-ul oficial, regretul ca ”eternul derby” nu se va mai disputa.

Un regret pe care nu-l pot ascunde nici eu… Stiind mai cu seama ca Dinamo a fost una dintre echipele care au sustinut ascensiunea nationalei noastre, la mijlocul secolului trecut, alaturi de Grivita, Steaua, Farul Constanta, Universitatea Timisoara, Stiinta Baia Mare si alte grupari care acum sunt atinse de lipsa resurselor financiare.

Marian Burlacu (Libertatea)

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *