Stagiu de pregatire pentru arbitri

Arbitri.
Arbitri.

In perioada 8-10 martie 2013, arbitrii romani au participat la un stagiu de pregatire la Predeal.

Acest stagiu a fost organizat dupa modelul unui curs IRB Officiating Level 2. Una dintre metodele recomandate pentru predarea acestui curs implica parcurgerea unui anumit numar de module, apoi realizarea unei evaluari a evolutiei arbitrilor pe parcursul a trei luni de practica, urmata de un nou set de module, metoda pentru care au optat si coordonatorii stagiului de la Predeal.

Astfel, la sfirsitul acestei perioade, arbitrii care reusesc sa evolueze vor fi certificati ca IRB Level 2 Referee.

Participantii au fost impartiti in sase grupe de lucru, incurajandu-se atat lucrul in echipa, cat si contributia individuala, punand accent pe activitatea celor mai tineri.

In prima zi au fost parcurse urmatoarele module:

Modulul 1 – Overview – Jocul de rugby
– Principiile jocului
– Jocul pe care îl arbitrăm
Cu aceasta ocazie arbitrii au incercat sa descopere particularitatile jocului practicat in Romania si sa defineasca un set de prioritati ale actului de arbitraj autohton comparativ cu cel alogen.

Modulul 2 – Management
– Principiile arbitrajului
– Comunicarea
In cadrul acestui modul au fost relevate aspectele si importanta managementului pentru arbitrul de rugby, in urma unui studiu de caz ajungindu-se la concluzia ca aplicarea stricta a Legilor nu se identifica intotdeauna cu un bun management.
La finalul acestui modul, arbitrii au parcurs un test individual de management al unei situatii ipotetice, cu necesitatea completarii raportului de arbitraj. Acest test a fost coordonat de dl Florian Dudu.

Modulul 3 – Planificarea
– Planificarea unui sezon
– Identificarea feedback-ului
– Suport pentru arbitru
In cadrul acestei sectiuni a fost prezentata modalitatea de review si coaching propusa pentru sezonul care urmeaza sa inceapa.

Modulul 4 – Aspectele tehnice ale arbitrajului
– Aspecte generale ale Legilor
– Arbitri asistenti si judecatori de margine
– Antijocul
Odata cu Modulul 4 se trece la analiza directa a modului de a arbitra fazele importante ale jocului. Si aici lucrul a fost organizat in cadrul echipelor, cu definirea prioritatilor si analizarea extensiva a diverselor aspecte de joc cu ajutorul inregistrarilor video.

In a doua zi, au avut loc urmatoarele activitati:

Probe fizice
– Testul australian
– Sprint 40 m cu doua masuratori: 20/40 m
In urma acestor teste, Florin Tasca, IRB Fitness Educator, a ajuns la concluzia ca este nevoie de o imbunatatire a performantelor fizice ale arbitrilor.

Modulul 5 – Fitness
In continuarea concluziei precedente, Florin Tasca a coordonat discutia pe aceasta tema, rezultatul fiind decizia de implementare a unui plan de antrenament pentru atingerea scopul propus.
De asemenea, Daniel Mitrea, IRB Trainer, a realizat o prezentare despre tendintele in arbitrajul mondial de performanta.

Modulul 4 – Aspectele tehnice ale arbitrajului (continuare)
– Avantajul
– Jocul curent
– Gramada ordonata

Vizionare Belgia – Romania

In dimineata celei de-a treia zi, arbitrii au avut urmatoarele activitati:

Teste teoretice
Rezultatele acestora au aratat ca si la acest capitol este necesara o activitate continua de pregatire, in vederea cresterii nivelului de competenta teoretica.

Modulul 6 – Rugby in 7
Danut Frasineanu, IRB MO Educator a coordonat discutiile despre aspectele particulare ale arbitrajului jocului de rugby in 7.

Modulul 7 – Prioritati pentru 2013 si concluzii
Au fost recapitulate prioritatile care vor fi urmarite in noul sezon, luand in calcul atat recomandarile IRB din ultimii trei ani, cat si solicitarile colectivului tehnic al echipei nationale.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile