COLTUL SPECIALISTULUI: Revenirea lui Vali Calafeteanu

In putine sporturi de echipa contactele fizice dintre jucatori sunt atat de tari, atat de aprige ca in rugby. Numai in hochei mai vezi cum combatantii intra unii in altii, in lupta pentru puc, uneori langa mantinela, fara niciun menajament. Si poate si in fotbalul american, desi acolo poti actiona sub protectia colegilor care iti fac deseori paravan, un element altfel interzis la sportul jucat in XV.

Din acest motiv, in rugby nu poate patrunde oricine, nu-l poate juca orice om de pe strada si cu atat mai putin cei lipsiti de curaj.

Urmarit parca de ghinion, Valentin Calafeteanu a suferit in doar cativa ani cateva accidentari serioase. Majoritatea la bratul drept. In 2008, a acuzat dureri la umar si a lipsit mai bine de doua luni de pe teren. S-a lovit intr-un meci cu Steaua. Trei ani dupa aceea, pe cand se pregatea sa participe la Cupa Mondiala, Vali a fost dus de urgenta la un spital, fiind suspect de pancreatita. Tocmai revenise dupa operatie la antebrat suferita cu un an inainte – se accidentase stupid pe finalul meciului cu Rusia (21-21), de la Soci.

Anul trecut, chiar la finala cu Baia Mare, de parca nu ar fi fost suficient, Calafeteanu s-a accidentat din nou. Si a lipsit de la meciurile nationalei, atat de la testele din toamna, cat si de la cele din aceasta primavara.

Fara sa impresioneze prin gabarit – e normal, el jucand mijlocas de gramada -, Vali a patruns in rugby deloc intamplator. Tatal sau fiind un fost jucator al Grivitei, a crescut practic in ”Parcul Copilului”.

Pasionat fiind de acest sport, ”Cala” a revenit dupa fiecare accidentare fara sa se teama prea tare de ceea ce i s-ar putea intampla. Mereu mai decis sa arate ceea ce stie sa joace.

L-am vazut pe Vali in derby-ul rundei trecute, evoluand pentru RCM Timisoara in victoria (12-10) cu Baia Mare. Si l-am remarcat, alaturi de Cristian Frisk si Horatiu Bargaunas, in timpul emisiunii ”Rugby Show” – a patruns decis spre buturile adverse, a facut o pirueta, iar apoi, cu cateva fractiuni de secunda inainte de a fi placat, a pasat decisiv precum o fac baschetbalistii din trupa Harlem Globetrotters.

Pe Calafeteanu il putem revedea si maine, de la ora 10.00, intr-un alt derby al SuperLigii CEC Bank, Steaua – Timisoara. Fie pe stadion, fie din fata televizorului (partida este transmisa de TVR2).

Marian Burlacu (Libertatea)

Foto: Oana Borlea.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *