COLTUL SPECIALISTULUI: Farul Constanta, o echipa in deriva

Au trecut aproape 16 ani de cand Farul Constanta n-a mai cucerit titlul national la rugby. Iar evolutiile din debutul actualului an competitional nu dau prea mari sperante fanilor din orasul de la malul marii ca succesul obtinut in 1997, de echipa pregatita de Mihai Naca si Vasile Bercu, s-ar putea repeta la toamna.

In cinci runde, Farul a inregistrat trei infrangeri: 19-20 cu Dinamo, la Bucuresti, 3-21 cu RCM, la Timisoara, si 0-17 cu Baia Mare, chiar la Constanta! Indeosebi ultimele doua esecuri ridica mari semne de intrebare, oamenii lui Mircea Paraschiv marcand doar 3 (trei!) puncte in fata finalistelor editiei precedente de campionat. Si n-ar fi fost dezolant daca macar ar fi jucat ceva cei de la Farul… N-au facut-o insa, fiind uneori in situatii de-a dreptul jenante – cum sa-ti explici ca un jucator suteaza direct in margine, pe la mijlocul terenului, desi nu era atacat de nici un adversar al gruparii din Baia Mare?!

Cum nici cele doua victorii obtinute in acest an – 18-9 cu CSM Bucuresti si 36-15 cu ”U” Cluj -, ambele pe teren propriu, nu au fost elocvente, devine clar pentru toata lumea care se pricepe la rugby, dar mai ales pentru aceia care cunosc ce a insemnat Constanta in acest sport, ca Farul este victima unei politici care risca sa se dovedeasca din nou falimentara.

In urma cu doua decenii, de pilda, in judetul Constanta erau atatea echipe de rugby, la seniori, incat acolo se infiintase o serie de divizia a doua. De asemenea, exista o activitate sustinuta de formare a jucatorilor in centre de copii si juniori. Deloc intamplator, din Constanta s-au ridicat mari jucatori de rugby, multi dintre ei facand istorie cu echipa nationala.

In ultimii ani, cu precadere, Farul a ajuns o echipa care aduce rugbysti pe banda rulanta, din toate colturile tarii, dar si din strainatate. Acesti jucatori au o anumita valoare, insa pe ei nu-i leaga nimic cu adevarat de Constanta. N-au nicio legatura cu spiritul care anima candva principala echipa de rugby de acolo.

Ca Farul este victima schimbarilor de efectiv pe care le efectueaza haotic, de la an la an, a dovedit-o mai ales partida de sambata, cu Baia Mare, o formatie pe care a reusit sa o invinga acasa, in editiile trecute. De data aceasta, constantenii n-au mai reusit sa treaca de apararea unei formatii care, de ani buni, se bazeaza cam pe acelasi efectiv de rugbysti.

Marian Burlacu (Libertatea)

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *