Steaua si Baia Mare, umar la umar

Doua etape au mai ramas de disputat in Play-Off-ul editiei 2013 a SuperLigii CEC Bank la rugby si situatia pare a fi lamurita pe jumatate.

Cu patru victorii din tot atatea posibile, RCM Universitatea de Vest Timisoara s-a instalat confortabil pe primul loc, unul care i-o va aduce ca adversar, in semifinale, pe Farul Constanta, formatie care nu s-a ridicat nici in acest an la inaltimea pretentiilor pe care le are si a istoriei sale.

Egale la puncte (10), Steaua si CSM Baia Mare lupta acum pentru pozitia a doua, cea care asigura statutul de gazda in penultima faza a competitiei, aceea in care se stabilesc finalistele.

Militarii si maramuresenii au aceiasi adversari in ultimele doua etape ale Play-Off-ului. Steaua va primi vizita Farului, sambata aceasta, iar peste o saptamana se va deplasa la Timisoara.

Baia Mare, in schimb, va infrunta Timisoara, sambata, pe teren propriu, iar apoi va juca la Constanta.

La prima vedere, acest program nu pare a avantaja vreuna din aceste echipe. Si Steaua, si Baia Mare pot castiga meciurile pe care le au cu Farul, insa o victorie in fata banatenilor este mult mai greu de obtinut (mai ales de catre ros-albastri, care vor disputa acest meci in orasul de pe Bega).

La un studiu mai atent, insa, observam ca formatia maramureseana, campioana in 2009, 2010 si 2011, finalista anul trecut, a avut o constanta de invidiat in acest an.

Ea a pierdut, este adevarat, patru meciuri, insa in trei dintre ele a cedat la limita, la mare lupta.

La Timisoara (10-12) si pe Steaua (13-15), in faza 1 a competitiei, de pilda, maramuresenii puteau obtine egalul, insa, de fiecare data, au ratat transformarea unui eseu, pe final.

Saptamana trecuta, tot in Ghencea, ei au pierdut din nou la limita (16-11).

Steaua, in schimb, chiar daca este singura echipa care a castigat anul acesta in fata banatenilor (30-18), a suferit cateva esecuri ceva mai clare in deplasare: 8-22 si 19-25 pe terenul din Baia Mare, 13-29 la Timisoara.

Toate aceste informatii statistice o indica pe formatia lui Eugen Apjok drept favorita la ocuparea locului 2. Mai ales ca ea a terminat la egalitate (18-18) singura partida in care a primit vizita oamenilor lui Chester Williams in 2013 – anul trecut, Baia Mare a castigat, pe teren propriu, cele doua dispute cu Timisoara (19-7 in faza 1 si 24-9 in Play-Off).

Asadar, lupta pentru clasarea pe pozitia secunda se anunta extrem de interesanta, ea putand fi influentata si de punctele bonus, ofensiv si/sau defensiv pe care Steaua si Baia Mare le pot obtine.

Marian Burlacu (Libertatea)

PS – Steaua are toate motivele sa regrete acum pierderea (13-18) meciului cu Timisoara, din 17 august. Cu acele patru puncte, formatia militara ar fi avut o misiune mult mai usoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *