Din 29 martie reincepe SuperLiga CEC Bank

Pe 29 martie incepe o noua editie a SuperLigii CEC Bank, prima liga a rugbyului romanesc.

In 2014 se vor confrunta in teren CSM Stiinta Baia Mare, RCM UV Timisoara, CSU Cluj, CS Dinamo, CSA Steaua, CSM Bucuresti si RCJ Farul Constanta. Cea de a opta echipa care isi castigase locul in esalonul intai valoric al campionatului intern, RC Stejarul Buzau, a renuntat la aceasta participare intrucat si-a desfiintat activitatea la categoria seniorilor.

Ca in sezonul trecut inregistrarea si licentierea jucatorilor se va face online in cadrul aplicatiei special dezvoltata de FRR. Pentru a fi licentiati jucatorii se vor angaja prin semnarea unor documente oficiale ca au fost instruiti privind consumul de medicamente, substante sau alte simulente incluse in listele ANAD, dar si ca respecta prevederile regulamentului FRR referitor la pariuri. Pe langa acestea, cluburile trebuie sa uploadeze pentru fiecare jucator, pe langa datele personale ale acestora, o fotografie si un formular cardiac folosit si de IRB.

Pentru a fi licentiati jucatorii care vor evolua in aceasta competitie vor fi asigurati de catre cluburi, respectand standardele impuse de FRR.

Din 2014 licentierea antrenorilor principali sau secunzi se va face in doua sesiuni – ianuarie/martie si iunie/august. Licentele vor avea culori (verde – SuperLiga; albastru – seniori amatori; galben – juniori U19; rosu – copii U14). Pentru a putea participa la examen fiecare tehnician trebuie sa depuna un dosar care sa contina urmatoarele documente: copii acte (carnet antrenor/diploma IRB-FRR); Certificat online regulament; Certificat Rugby Ready; Fisa evaluare practica si doua fotografii. De asemenea vor sustine si o examinare scrisa. Pentru a participa in SuperLiga orice club este obligat sa aiba minim un antrenor acreditat de catre FRR. Examenele din prima sesiune au fost sustinute cu Daniel Mitrea, Manager Inalta Performanta FRR si Hari Dumitras, Antrenor Federal.

Pentru a promova sportul cu balonul oval la nivel local, ca si in sezonul 2013, cluburile sunt obligate de FRR sa aiba pagina de web, personalizata si updata, cei care nu vor respecta aceasta prevedere urmand a fi amendati cu 1000 lei/luna.

Cluburile au obligatia de a sustine minim trei cursuri de regulament pe sezon cu specialisti ai FRR. La finalul acestor workshopuri, jucatorii vor fi examinati. Primul test este obligatoriu inainte de inceperea campionatului. Cluburile care nu vor sustine aceste teste vor fi penalizate conform Manualului SuperLigii CEC Bank. Incepand din acest sezon, fiecare jucator va trebui sa obtina nota 4 la acest test. Jucatorii care nu sustin examenul vor plati o taxa de 400 lei pentru licentiere. Jucatorii care nu obtin minim nota 4 vor plati o taxa de 200 lei pentru licentiere.

Inainte de startul competitiei, toate echipele au semnat acordul de participare care inseamna automat ca echipele care vor lua parte in SuperLiga CEC Bank 2014 sunt de acord sa fie arbitrate de romani tot sezonul. Cluburile care ar fi refuzat aceasta prevedere urmau sa suporte integral costurile aferente pentru arbitri straini pe perioada campionatului.

Pentru imbunatatirea performantelor arbitrilor, ca si in 2013, se va folosi un formular de evaluare care va fi completat de catre antrenori dupa fiecare meci, dar si in fiecare luni, dupa ce se va revedea si analiza meciul, pana la ora 16.00 si transmis Comisiei Centrale de Arbitri.

Antrenorii sunt obligati sa participe la intalnirile saptamanale ale arbitrilor (skype sau prezenta fizica).

Avand in vedere solicitarile cluburilor, dar si dorinta FRR de monitoriza si imbunatati permanent calitatea jucatorilor si antrenorilor din Romania se vor organiza si in 2014:

•3 WORKSHOPURI PREGATIRE FIZICA – obligatorii si gratuite oferite de specialistii FRR (2 zile), finalizate cu teste fizice identice cu cele de la echipele nationale pentru toti jucatorii licentianti din SuperLiga;

•3 WORKSHOPURI PENTRU ANTRENORI – obligatorii si gratuite oferite de specialistii FRR;

•2 WORKSHOPURI COMUNICARE SI MARKETING – obligatorii si gratuite oferite de FRR.

Pentru a elimina actele de indisciplina din timpul partidelor, sportivii care sunt eliminati temporar cu cartonase galbene, inclusiv pentru greseli tehnice repetate din sezonul 2014, vor fi amendati cu suma de 100 de lei. 

Din 2014, medicii echipelor vor fi acreditati de Comisia medicala a FRR, condusa de Dr. Alin Popescu.

Conform Hotararii Biroului Federal din ianuarie 2014, echipele din SuperLiga CEC Bank vor putea folosi la fiecare meci maxim zece jucatori straini si obligatoriu doi jucatori romani sub 23 ani. In acest context, in teren vor putea juca in acelasi timp maxim opt jucatori straini.

„Toate prevederile actuale au fost agreate ca in fiecare an cu echipele participante. Unele au fost propuse de FRR, altele chiar de cluburi. Managerii echipelor din SuperLiga CEC Bank s-au intalnit in noiembrie 2013 pentru o prima analiza a sezonului trecut, dar si la inceputul anului 2014 pentru a stabili prevederile Manualului pentru acest sezon. Retragerea celor de la Buzau ne-a creat unele probleme si a intarziat putin toate procedurile organizatorice pentru ca a trebuit sa luam totul de la zero, dar in final am gasit o formula satisfacatoare atat pentru echipe, cat si pentru FRR. Sunt o serie de noi prevederi pentru acest sezon care credem ca vor aduce un plus intrecerii interne. SuperLiga a crescut de la an la an mergand pe acelasi principiu – ridicarea standardelor pentru cei implicati. Ce se intampla cu SuperLiga in acest moment nu poate fi comparat cu ceea ce se intampla acum cinci ani in campionatul intern si cred ca ne apropiem ca forma de organizare de marile competitii europene. Evident, mai este mult de lucru pentru a avea acelasi nivel calitativ al intrecerii dar cred ca suntem pe drumul cel bun, iar aceasta echipa care organizeaza SuperLiga este suficient de incapatanata cat sa duca acest proiect mai sus in fiecare an”, a precizat Lucian Lorin, managerul proiectului SuperLigii CEC Bank de la infiintarea sa in 2011.

Modificari la sistemul competitional din 2014. Alin Petrache: Vom avea un campionat mai viu si mai disputat ca niciodata

Partidele se vor juca pentru inceput in sistem tur-retur, fiecare cu fiecare, 14 etape, fiecare echipa avand 12 jocuri programate. Urmeaza apoi jocurile din Play-Off, la care vor participa primele patru echipe pentru a se stabili participantele in Semifinale si cele care vor disputa Barajul pentru Semifinale. In total aici sunt cuprinse trei etape, doar meciuri tur, si nu retur ca in sezoanele trecute, fiecare echipa avand programate cate trei dispute. Diferit fata de anul trecut este si faptul ca echipele vor pleca in Play-Off cu punctele acumulate in perioada campionatului regulat.

In paralel cu Play-Off-ul se vor desfasura meciurile Play-Out-ului, care vor include echipele clasate pe pozitiile 5-7 si care vor hotari echipele care vor sustine meciurile de baraj pentru Semifinale. Echipele din aceasta grupa vor pleca cu zero puncte in clasament.

Pe 06 septembrie vor avea loc doua meciuri de baraj pentru accederea in Semifinale intre locul 3 din Play-Off si locul 1 din Play-Out si intre locul 4 din Play-Off si locul 2 din Play-Out. Partidele se vor disputa pe terenurile echipelor care au evoluat in Play-Off. Locurile 1 si 2 din Play-Off sunt calificate automat in Semifinale.

Semifinalele din 13 septembrie vor opune Locul 1 din Play-Off si castigatoarea dintre locul 4 din Play-Off si locul 2 din Play-Out, dar si locul 2 din Play-Off cu echipa care se va impune in meciul dintre intre locul 3 din Play-Off si locul 1 din Play-Out.

Invinsele din Barajele pentru Semifinale 1 si 2, precum si ocupanta Locului 7 din Calificari vor mai juca un TUR (conform Tabelei Berger) in 13, 20 si 27 septembrie 2014. Echipele pleaca de la 0 puncte in clasament.

Pe 27 septembrie este programata marea finala a SuperLigii CEC Bank 2014.

„SuperLiga CEC Bank este unul dintre cele mai frumoase proiecte ale Federatiei Romane de Rugby. Fiecare an i-a adaugat valoare, importanta, potential. Ne-am straduit prin toate mijloacele sa o ajutam sa evolueze pentru a oferi practicantilor de rugby sansa confruntarii, dar si oportunitatea de a se face observati, pentru a oferi iubitorilor de rugby ocazia de a urmari partide disputate, din fata televizorului sau din tribune. A venit momentul unui nou inceput. Fiecare dintre echipele participante are deja o lista de obiective si va lupta pentru marele titlu. In realitate, luptam cu totii pentru ca rugbyul romanesc sa isi continue traseul ascendent, fapt confirmat de victoriile nationalei, alcatuite in mare parte din jucatori care activeaza in esalonul intai valoric al campionatului intern. Cu noile prevederi din Manual si cu noul sistem competitional cred cu tarie ca acest sezon va fi poate cel mai disputat din ultimii an, fapt care nu poate decat sa ne bucure”, a declarat presedintele FRR, Alin Petrache.

—————-

PROGRAM  JOCURI  SUPERLIGA CEC BANK – 2014 – 7 ECHIPE

  1. RCMUV TIMISOARA
  2. STIINTA-CSM BAIA MARE
  3. CSA STEAUA
  4. RCJ FARUL CONSTANTA
  5. CSM-OLIMPIA BUCURESTI
  6. CS U CLUJ
  7. CS DINAMO BUCURESTI

TUR – CALIFICARI BARAJ SEMIFINALE SI SEMIFINALE 

Etapa I 29.03.2014
DATA MECI STADION ORA TV
29.03 CSM Stiinta B. Mare-CS Dinamo L. Ghinet 15:00 RUGBY TV
30.03 CSA Steaua-CSU Cluj Ghencea 11:00 RUGBY TV
29.03 RCJ Farul Cta.-CSM-Olimpia Buc M. Naca 11:00 TVR 2
RCMUV Tim. sta.
Etapa a-II-a 05.04.2014
DATA MECI STADION ORA TV
05.04 CSU Cluj-RCJ Farul Cta Cluj Arena 17:00 TVR CLUJ
06.04 CS Dinamo-CSA Steaua Fl. Dumitrache 11:00 RUGBY TV
05.04 RCMUV Tim.-CSM-Stiinta B. Mare Gh. Rascanu 11:00 TVR 2
CSM-Olimpia Buc. sta.
Etapa a-III-a 12.04.2014
DATA MECI STADION ORA TV
12.04  CSA Steaua-RCMUV Tim. Ghencea 11:00 TVR 2
13.04 RCJ Farul Cta.-CS Dinamo M. Naca 11:00 TV NEPTUN
12.04 CSM-Olimpia Buc.-CSU Cluj Olimpia 15:00 RUGBY TV
CSM Stiinta B. Mare sta.
Etapa a-IV-a 17.04.2014
DATA MECI STADION ORA TV
17.04 CS Dinamo-CSM-Olimpia Buc. Fl. Dumitrache 15:00 RUGBY TV
17.04 RCMUV Tim.-RCJ Farul Cta. Gh. Rascanu 11:00 TVR2
17.04 CSM Stiinta B. Mare- Steaua Buc L. Ghinet 13:00 RUGBY TV
CSU Cluj sta.
Etapa a-V-a 26.04.2014
DATA MECI STADION ORA TV
26.04 RCJ Farul Cta.-CSM Stiinta B. Mare M. Naca 11:00 TVR 2
27.04 CSM-Olimpia Buc.-RCMUV Tim Olimpia 11:00 RUGBY TV
26.04 CSU Cluj-CS Dinamo Cluj Arena 17:00 TVR CLUJ
 CSA Steaua sta.
Etapa a-VI-a 03.05.2014
DATA MECI STADION ORA TV
04.05 RCMUV Tim.-CSU Cluj Gh. Rascanu 11:00 RUGBY TV
03.05 CSM Stiinta B. Mare-CSM-Olimpia Buc L. Ghinet 15:00 RUGBY TV
03.05 CSA Steaua-RCJ Farul Cta Ghencea 10:00 TVR 2
CS Dinamo sta.
Etapa a-VII-a 10.05.2014
DATA MECI STADION ORA TV
10.05 CSM–Olimpia Buc.-CSA Steaua Olimpia 10:00 TVR 2
10.05 CSU Cluj-CSM Stiinta B. Mare Cluj Arena 17:00 TVR CLUJ
11.05 CS Dinamo-RCMUV Tim. Fl. Dumitrache 11:00 RUGBY TV
RCJ Farul Cta. sta.

RETUR – CALIFICARI BARAJ SEMIFINALE SI SEMIFINALE

Etapa a-VIII-a 17.05.2014
22. CS Dinamo – CSM Stiinta Baia Mare -Fl. Dumitrache
23. CSU Cluj – CSA Steaua -Cluj Arena
24. CSM Olimpia Bucuresti – RCJ Farul Constanta -Olimpia
RCMUV Timisoara sta

Etapa a-IX-a 24.05.2014
25. RCJ Farul Constanta – CSU Cluj -M. Naca
26. CSA Steaua – CS Dinamo -Ghencea
27. CSM Stiinta Baia Mare – RCMUV Timisoara -L. Ghinet
CSM-Olimpia sta

Etapa a-X-a 31.05.2014
28. RCMUV Timisoara – CSA Steaua -Gh. Rascanu
29. CS Dinamo – RCJ Farul Constanta -Fl. Dumitrache
30. CSU Cluj – CSM Olimpia Bucuresti –Arena
CSM-Stiinta Baia Mare sta

Etapa a-XI-a 19.07.2014
31. CSM Olimpia Bucuresti – CS Dinamo -Olimpia
32. RCJ Farul Constanta – RCMUV Timisoara -M. Naca
33. CSA Steaua-CSM Stiinta Baia Mare -Ghencea
CSU Cluj sta

Etapa a-XII-a 26.07.2014
34. CSM Stiinta Baia Mare – RCJ Farul Constanta -L. Ghinet
35. RCMUV Timisoara – CSM Olimpia Bucuresti -Gh. Rascanu
36. CS Dinamo – CSU Cluj -Fl. Dumitrache
CSA Steaua sta

Etapa a-XIII-a 02.08.2014
37. CSU Cluj – RCMUV Timisoara – Arena
38. CSM Olimpia – CSM Stiinta Baia Mare -Olimpia
39. RCJ Farul Constanta – CSA Steaua -M. Naca -ora
CS Dinamo sta

Etapa a-XIV-a 09.08.2014
40. CSA Steaua – CSM Olimpia Bucuresti –Ghencea
41. CSM Stiinta Baia Mare – CSU Cluj -L. Ghinet
42. RCMUV Timisoara – CS Dinamo -Gh. Rascanu
RCJ Farul Constanta sta.

——

1 TUR BERGER PENTRU LOCURILE 1-4  SI  5-7, in 16, 23 si 30 august 2014.

——

BARAJ SEMIFINALE  – 06 septembrie  2014

BARAJ SEMIFINALE 1 – locul 3 (din Play-Off 1-4) cu locul 1 (din Play-Out 5-7);

BARAJ SEMIFINALE 2 – locul 4 (din Play-Off 1-4) cu locul 2 (din Play-Out 5-7);

pe terenurile primelor echipe.

——

SEMIFINALE  – 13 septembrie 2014

SEMIFINALA 1– Locul 1 din Play-Off cu castigatoarea din BARAJUL SEMIFINALE  2 si

SEMIFINALA 2– Locul 2 din Play-Off cu castigatoarea din BARAJUL SEMIFINALE 1;

pe terenurile primelor echipe;

——

FINALA MICA – 27 septembrie 2014 (pentru locurile 3 si 4 ale clasamentului general) – invinsele din SEMIFINALELE 1 si 2;

FINALA MARE – 27 septembrie 2014 (pentru locurile 1 si 2 ale clasamentului general) – invingatoarele din SEMIFINALELE 1 si 2.

——

Invinsele din BARAJELE SEMIFINALE 1 si 2, precum si ocupanta Locului 7 din Calificari vor mai juca un TUR (conform Tabelei Berger) in 13, 20 si 27 septembrie 2014.

Echipele pleaca de la 0 puncte in clasament.

La calculul jocurilor,  pozitiile echipelor vor fi:

–       Locul 1 – invinsa din BARAJUL SEMIFINALE 1;

–       Locul 2 – invinsa din BARAJUL SEMIFINALE 2;

–       Locul 3 – Locul 7 din calificari.

2 comments

  1. Pingback: Din 29 martie reincepe SuperLiga CEC Bank — Arlechinii Bucuresti

  2. Pingback: S-a stabilit programul SuperLigii de rugby. Cu ce DUEL tare începe campioana RCM Timișoara sezonul | Sport9.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *