U Cluj asteapta debutul lui Moala Leimoni in SuperLiga CEC Bank

Cel mai recent transfer al echipei de rugby a Universității Cluj este un sportiv din Tonga, Moala Leimoni. El a ajuns joi seară în oraș și este așteptat să debuteze săptămâna viitoare, în deplasare, contra campioanei RCM Timișoara.

“Jucătorul va împlini 23 de ani în septembrie, este mijlocaș la grămadă și a evoluat în prima ligă din Tonga, una mult mai puternică decât cea de la noi. A venit la noi prin intermediul unui impresar cu care colaborăm și care a mai adus trei jucători de aici și la Baia-Mare (echipa vicecampioană a României, n.red.)”, a menționat pentru voceatransilvaniei.ro Patrice Podină, purtătorul de cuvânt al echipei de rugby a Universității Cluj.

Conform reprezentantului Universității Cluj, sosirea lui Moala Leimoni întărește lotul echipei și prin prisma faptului că acesta pote evolua pe postul căpitanului Cristian Podea.

Podină a menționat că deplasarea lui Leimoni din Tonga în România, cu avionul, a durat două zile, el ajungând la Cluj joi seară. Având în vedere oboseala acumulată și timpul de acomodare necesar mai mult ca sigur el nu va evolua în meciul din weekend cu Dinamo, debutul său fiind așteptat sâmbătă viitoare, în deplasarea de la campioana en-titre, RCM Timișoara.

Tonga, “Perla Pacificului de Sud” sau “Insulele Prietenoase”

Tonga este o țară insulară independentă și suverană din Oceanul Pacific. Cunoscut pentru mult timp ca “Insulele Prietenoase” sau “Perla Pacificului de Sud”, Arhipelagul Tonga păstrează o cultură populară, un popor și o limbă unică în lume, conform wikipedia.ro. Nuku’alofa este orașul-port cel mai mare și centrul administrativ al regatului.

Regatul Tonga are o populație de 104.227 de locuitori, în condițiile în care în 1926 avea doar 27.000. Fiind unul dintre cele mai omogene state din lume (98% tongani), dintre minoritățile din Tonga amintim: europenii și insularii din Pacific, în special din insula Rotuma, populată de polinezieni, dar aparținând de Republica Insulelor Fiji.

Toți tonganii sunt creștini. Cei mai mulți sunt protestanți wesleyeni (45%), dar Tonga este țara cu cea mai mare concentrație de mormoni din lume (35%). Restul populației este romano-catolică sau adventistă. Tonganii sunt polinezieni, înrudindu-se cu samoanii, tuvaluanii și insularii din Insulele Cook.

Limba tongană face parte din familia austroneziană, grupul polinezian, fiind asemănătoare în mică măsură cu limba samoană. Tongana este limba maternă majoritatea populației regatului. Tongana are o mare ușurință în asimilarea și împrumutarea cuvintelor din diverse limbi străine. A doua limbă oficială este engleza, care constituie a doua limbă pentru 30% din populație.

Trei străini la Universitatea Cluj

La Universitatea Cluj evoluează în prezent alți doi străini, Van Vijk, din Namibia, și Victor Cousolle, din Franța.

Universitatea Cluj va întâlni duminică, 27 aprilie, de la ora 14.00, pe Cluj Arena, echipa Dinamo București, în cadrul etapei a 5-a din sezonul regulat al Super Ligii Naționale de rugby masculin. Prețul unui bilet este de 10 lei și de un leu pentru copii, elevi sub 18 ani și pensionari.

sursa: www.voceatransilvaniei.ro

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile