RCJ Farul Constanta isi confirma participarea in editia 2015 a SuperLigii CEC Bank

Presedintele si Secretarul General al FRR au discutat pe 18 februarie cu principalul finantator al rugbyului dobrogean – Consiliul Judetean Constanta – despre perspectivele sportului cu balonul oval la malul marii. Reprezentantii federatiei s-au intalnit cu Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului, pentru a lamuri aspecte esentiale ale situatiei cu care se confrunta echipa care evolueaza in primul esalon valoric la nivel national.

Ca urmare a intrevederii s-au primit asigurari ferme care confirma participarea echipei constantene in editia 2015 a SuperLigii CEC Bank. Strategia si managementul clubului se vor schimba radical, obiectivele propuse referindu-se in aceeasi masura la activitatea seniorilor, cat si juniorilor si reflectand schimbarile de la nivelul macrosocial, cat si investitiile facute pana acum in teritoriu.

Privind in urma, Farul a aparut in scena in 1955, sub denumirea de Santierul Naval,in prezent fiind cea mai titrata echipa din provincie, cu un palmares care contine sase titluri de campioana nationala.

Din 1970 Farul a pasit in campionatul de elita si a avut nevoie de numai cinci ani pentru a se impune, sezonul 1973-1974 incheiat pe pozitia a treia, cea mai buna clasare pana in acel moment anuntand primul titlu de campioana obtinut in editia urmatoare.

Atunci, dupa ce marinarii au castigat in prima parte a competitiei grupa din care au facut parte, s-au impus si in turneul final, victoria care a asigurat primul titlu venind la malul marii contra celor de la Steaua Bucuresti cu rezultatul de 22-9, Varga Ianusevici si Motrescu marcatori de eseuri, Bucos a doua dropgoluri si tot atatea transformari.

Acel succes a fost obtinut cu Mihai Naca la timona, aflat chiar la primul sezon pe banca tehnica a marinarilor, titlul de campioana venind apoi la Constanta si in editiile 1975-1976, 1977-1978, 1985-1986, 1994-1995 si 1996-1997.

Tot de numele echipei Farul Constanta se leaga si una dintre cele mai reusite participari pe plan international, in 1986 constantenii terminand pe pozitia secunda Turneul Masters de la Toulouse, la care au participat: Posonby din Noua Zeelanda, campioana in exercitiu a Auckland Championship, Agen si Toulouse, vicecampioana, respectiv campioana Frantei.

Farul a castigat partidele cu Posonby, rezultat 18-15 si Agen, 10-3 pentru a ceda doar in fata lui Toulouse cu 43-3, insa valoarea adversarilor intalniti vorbeste de la sine despre forta marinarilor din acea perioada.

Cu Toulouse, Farul s-a reintalnit pe 31 octombrie 1995, atunci cand la Constanta s-a disputat prima partida din istoria fostei Heineken Cup, in prezent European Rugby Champions Cup, aceasta fiind pana in prezent singura participare a unei echipe romanesti in cea mai valoroasa competitie inter-cluburi de pe batranul continent.

In ultimii ani de cand primul esalon valoric poarta denumirea de SuperLiga CEC Bank, Farul Constanta nu a ratat niciodata prezenta in careul de asi si dupa trei semifinale ratate, urmate de pozitionarea pe treapta a patra a clasamnetului, anul trecut marinarii au jucat marea finala, in care au cedat la mare lupta.

Sezonul trecut a fost unul reusit, in ciuda infrangerii din ultimul act, Farul Constanta fiind echipa de la care Petru Tamba, Otar Turashvili, Vlad Badalicescu, Petre Neacsu, Onal Agiacai, Robert Neagu, Vali Mototolea, Florin Vlaicu, Andrei Ilie si Adrian Apostol s-au regasit in randul Lupilor Bucuresti, reprezentanta Romaniei in Challenge Cup.

Dintre acestia, in lipsa lui Florin Vlaicu accidentat, Otar Turashvili si Adrian Apostol au participat la cele doua succese ale Stejarilor in noua editie a Rugby Europe Championship, Apostol fiind cel mai prolific marcator de eseuri cu cate o reusita in ambele dispute.

1 comment

  1. Pingback: RCJ Farul Constanta isi confirma participarea in editia 2015 a SuperLigii CEC Bank — Arlechinii Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *