Marian Forminte, capitanul care conduce cu precizia unui chirurg pe RC Grivita

Marian Forminte, capitanul care conduce cu precizia unui chirurg pe RC Grivita.

Divizia A, cel de-al treilea esalon valoric se disputa in actualul format din 2011, atunci cand RC Grivita a ajuns in finala pe care a pierdut-o in fata celor de la Olimpia Bucuresti. Acum, dupa patru ani de asteptare echipa din Parcul Copilului este din nou aproape de cucerirea trofeului.

 Sibiul va gazdui finala Diviziei A din acest an, iar RC Grivita dupa un sezon aproape perfect, umbrit doar de o infrangere din motive financiare care nu au permis deplasarea la Cluj, va avea posibilitatea sa se intalnesca cu CS Manastur chiar in partida decisiva, de totul sau nimic.

 Unul dintre actorii principali ai finalei va fi capitanul Grivitei, Marian Forminte,cel care duce greul bataliilor de pe inaintare. „Sincer sa fiu nu tin minte exact de cand joc rugby la Grivita, dar cred ca de cel putin 15 ani imbrac tricoul aceste echipe.”-ne spune acesta la inceputul interviului pe care a avut amabilitatea sa ni-l acorde.

 Chiar daca nu-si aminteste precis cand a calcat pentru prima data pe terenul incadrat de buturi, marile succese raman in amintire, visul oricarui sportiv fiind acela de a urca pe cea mai inalta treapta a podiumului:” – Cea mai placuta amintire din perioada junioratului este castigarea titlului national la Juniori I, astazi acesta categorei de varsta echivaland cu U19.”

 RC Grivita a fost si a ramas un nume al carui ecou vibreaza, iar astazi pasiunea jucatorilor pentru culorile echipei, pentru rugby face posibila continuarea traditiei. Marian Forminte simte acelasi lucru:”Grivita pentru mine inseamna totul. Baietii de la Grivita sunt familia mea”-cuvinte atat de expresive incat cuprind un intreg univers.

Dincolo de terenul de rugby, Marian Forminte medic chirurg: ”Am ajuns medic chirurg pentru ca mi-am dorit acest lucru foarte mult. De prin clasa a opta mi-am dorit sa fac asta. Daca stau sa ma gandesc, cred ca daca as lua-o de la inceput, tot medic as fi ales sa devin. Nu ma vad in stare sa fac altceva.”

Este chirurg si in acelasi timp rugbyist, iar secretul imbinarii perfecte a celor doua activitati consta in pasiunea pentru ambele. Mai multe aceste doua jumatati de sfera isi gasesc punctul de intalnire si se completeaza, atunci cand numitorul comun se numeste Marian Forminte:”Este foarte simplu sa impac meseria de medic chirurg cu activitatea de rugbist. Imi plac ambele activitati si cand faci ceva cu placere, stii ca acel ceva nu mai este o corvoada pentru tine. Nu am probleme cu timpul, gasesc timp pentru ambele activitati. In chirurgie se lucreaza in echipa (chirurg principal, chirurg, asistent medical, anestezist si, nu in ultimul rand, asistenta), iar rugbiul m-a invatat ce inseamna echipa, ce inseamna sa nu renunti, ce inseamna sa crezi in echipa cu care lucrezi si sa lupti pana la final. Apoi, cand ajung la terenul de rugby, uit de toate frustrarile de la spital. Chirurgia si rugbiul se aseamana foarte mult, desi la prima vedere par lucruri diferite. In ambele ai nevoie de rabdare, perseverenta si lucru in echipa. Ambele te invata ca nu esti superior fata de colegii tai. Toti avem un tel comun si numai impreuna putem sa reusim. Cele doua activitati se intrepatrund atat de bine in viata mea incat nu as vedea viata mea altfel. Sigur, ambele presupun sacrificii, dar daca nu faceam rugby si nu invatam ce inseamna sa faci sacrificii, nu reuseam sa fac fata. Prietenii se distrau, ieseau in oras sau plecau in concediu, iar eu ma duceam la antrenament sau la meci.”

 Atunci cand este in sala de operatie, pentru capitanul Grivitei toate cazurile sunt speciale, deoarece trebuie sa inlature suferinta provocata de boala:”- Cazuri mai deosebite? Nu stiu ce sa zic. Fiecare pacient este special prin ceea ce are, chiar daca este vorba de aceeasi boala. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit si imi este foarte greu sa vorbesc doar despre un anumit caz ca este mai special decat celalalt. Toate sunt deosebite prin suferinta pe care o produce boala.”

Un caz aparte care se cere rezolvat, insa, va fi ultimul act al Diviziei A, pentru care Marian Forminte si colegii lui se pregatesc inca de la inceptul acestui sezon:”Sunt convins ca avem forta necesara de a face un meci frumos contra celor de la Manastur si de a castiga finala. Am incredere deplina in colegii mei. Dispunem de un pachet de inaintare foarte puternic si de o linie de 3/4 foarte experimentata. In plus, avem si cativa baieti tineri si foarte talentati.”

„Vreau sa multumesc rugbyului si colegilor mei, familia Grivita. Fara ei nu cred ca deveneam ceea ce sunt acum. Am invatat multe practicand rugby”. Astfel am pus punct acestui scurt interviu, cu cel poreclit Docky, Marian Forminte, capitanul echipei RC Grivita.

Finala Diviziei A dintre RC Grivita si CS Manastur va avea loc sambata, 31 octombrie, pe stadionul Bebe Boboc din Sibiu cu incepere de la ora 12:00.

FOTO: Facebook, Promo Rugby
					

1 comment

  1. Pingback: Marian Forminte, capitanul care conduce cu precizia unui chirurg pe RC Grivita — Arlechinii Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *