Bidzina Shamkaradze (Baia Mare): “Doresc sa castig al doilea titlu cu echipa”

CSM Stiinta Baia Mare incepe noul sezon competitional cu un nou capitan, georgianul Bidzina Shamkaradze.

CSM Stiinta Baia Mare isi va apara titlul cucerit anul trecut, in fata echipei Timisoara Saracens. Sambata, in finala SuperLigii care va avea loc la Baia Mare, pe Stadionul “Lascar Ghinet”, de la ora 13:00 (in direct pe TVR 2 si rugbytv.ro), un rol important in soarta partidei il va avea internationalul georgian Bidzina Shamkaradze, mijlocasul la gramada al “zimbrilor”. Bibi, cum este poreclit de colegi, va disputa a doua finala consecutiva de cand imbraca tricoul maramuresenilor. Acesta a vorbit despre importanta acestui meci si a dezvaluit care este cea mai frumoasa amintire a lui de cand joaca in Romania.

Urmeaza marea finala a SuperLigii. Ce asteptari aveti de la meciul de sambata?
Putem spune ca ne-am antrenat si ne-am pregatit tot acest sezon cu gandul de a juca finala si de a ne apara titlul cucerit anul trecut. Ne asteptam la un meci greu, fizic, din cauza terenului greu si a ploii ce pica de aproape doua saptamani, insa speram sa pastram trofeul inca un sezon.

Cum a fost semifinala cu Steaua?
A fost un meci greu, am inceput un pic ezitant, am asteptat ca fiecare sa iasa la joc si abia dupa 20 de minute am reusit sa marcam. Terenul a fost greu pentru ca a plouat neintrerupt, foarte usor puteai sa gresesti, balonul era greu de controlat. Steaua are o echipa buna, puternica si victoria impotriva lor ne-a dat mai multa incredere pentru finala.

Ce crezi ca a facut diferenta dintre cele doua echipe?
Cred ca noi am jucat mai bine cu piciorul, am fost mai precisi.

Va fi diferit meciul cu Timisoara?
Timisoara este o echipa mai puternica, care este buna si pe gramada si pe treisferturi si cred ca avem sanse egale in castigarea titlului. Totul va depinde de motivatia fiecaruia si de concentrarea cu care vom intra in meci.

Joci pe unul dintre cele mai importante posturi din echipa, mijlocas la gramada. Simti o presiune mai mare in aceste meciuri cu miza?
Nu simt presiune pentru ca imi iau increderea de la colegii mei. Rugbyul este un sport care nu se joaca intr-unul singur, ci in 15 oameni. Fiecare coleg imi da putere si curaj de a ma autodepasi de fiecare data si intotdeauna imi doresc sa ajut cat mai mult  echipa sa iasa invingatoare de pe teren.

Vorbesti tot timpul cu colegii tai?
Da. Postul pe care il am ma obliga sa fac asta, sa le spun unde sa mearga, unde sa se aseze.Este un pic greu pentru ca trebuie sa si alergi, sa fii atent si la balon, sa vorbesti si cu ei, sa gandesti si foarte repede faza, dar este un post care mi se potriveste perfect.

Care crezi ca este cea mai importanta calitate a unui mijlocas la gramada?
E un cumul de calitati, pentru ca trebuie sa ai si pasa foarte buna si sut bun, sa gandesti repede faza, sa ai intuitie, sa ai rapiditate, sa fii agil.

Ce iti doresti de la aceasta finala?
Sa castigam titlul. Sunt la al doilea sezon la Baia Mare si in primul sezon am castigat titlul. Vreau sa fie doi din doi.

Cum te-ai adaptat aici?
Foarte bine. Toata lumea m-a primit cu bratele deschise, colegii, conducerea clubului, iar toate acestea m-au facut sa ma simt ca acasa.

In Romania ai mai jucat la Farul, la Timisoara un sezon si acum, la Baia Mare. Cu ce ti-a fost cel mai greu cand ai venit prima data aici?
Ca sportiv trebuie sa te adaptezi oriunde, si asta cat mai repede. Cred ca mi-a fost mai greu pana am invatat limba pentru ca pe postul meu este obligatoriu sa comunici, sa te exprimi cat mai bine, pentru a-ti ajuta colegii. Dar nu mi s-a parut ceva greu. Am mai jucat afara, in Anglia, in Germania si nu am avut probleme de adaptare.

Care este cea mai frumoasa amintire a ta de cand joci in Romania?
Finala de anul trecut castigata cu Baia Mare pentru ca am marcat si un eseu care ne-a adus victoria in fata Farului si implicit, trofeul de campioni.

Urmaresti si evolutia rugbyului din Georgia?
Da. Faptul ca Georgia s-a calificat direct la Cupa Mondiala din 2019 este un mare avantaj pentru ca datorita acestui lucru, nivelul rugbyului poate creste. Campionatul intern, cel putin, este in crestere, sunt 10 echipe egale ca valoare si oricare dintre acestea poate castiga titlul. In plus, multi dintre internationalii care evoluau in Franta s-au intors sa joace acasa si asta este un castig important pentru valoarea campionatului.

Este o presiune pentru Baia Mare faptul ca va juca finala acasa?
Da, pentru ca toata lumea se asteapta sa facem un meci bun si sa castigam. Suporterii vor veni la meci ca sa ne incurajeze si nu trebuie sa ii dezamagim. In plus, am pierdut Cupa Regelui in fata Timisoarei, acum trebuie sa ne luam revansa si sa aratam ca putem sa jucam mult mai bine.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile