Tudor Boldor a marcat un eseu pentru echipa de seniori a Stelei in meciul de verificare cu Dinamo

Component al echipei sub 18 ani a României, Tudor Boldor s-a pregatit in iarna abia incheiata cu seniorii Stelei. Specializat pe pretentiosul post de mijlocas la deschidere, unul deficitar in acest moment la noi, dar capabil sa joace si fundas, tanarul promite un viitor frumos. Sambata, pe unul dintre terenurile secundare din Complexul Sportiv Steaua, fiul fostului international de rugby Daniel Boldor a contribuit la victoria (29-7 / 5-1 la incercari) echipei militare in fata eternei sale rivale, Dinamo, intr-o ultima partida de pregatire dinaintea debutului Cupei Romaniei. Servit cu o pasa de altruistul Catalin Dascalu, scapat fara adversari in fata spre buturi, Tudor a marcat din plonjon o incercare frumoasa. Surorile sale, Maria (19 ani) si Ana (18 ani) practica floreta la CSA Steaua, fiind si componente ale loturilor nationale.

La nici 19 ani – ii va implini in 29 noiembrie -, Tudor Boldor este socotit un jucator de mare viitor pe postul de mijlocas la deschidere. Din acest motiv, luna trecuta el a fost inclus in stagiul de pregatire pe care prima formatie a Stelei, aceea de seniori, l-a efectuat la Silistea Snagovului, langa Bucuresti. ”Mai am un an si jumatate la juniori. Pentru mine a fost o sansa importanta sa ma pregatesc alaturi de seniori”, ne-a spus Tudor, care de altfel se cunoaste foarte bine cu majoritatea rugbystilor din prima garnitura a clubului militar din perioada in care tatal sau facea parte din staff-ul tehnic, ocupandu-se de pregatirea liniei de treisferturi.

Tudor a marcat, din plonjon, una din cele cinci incercari reusite de Steaua, sambata, in meciul de verificare cu Dinamo. Scapat fara oponenta spre buturile adverse, dupa o interceptie in stilul cu care deja ne-a obisnuit, Catalin Dascalu s-a gandit sa-i faca o bucurie mai tanarului sau coleg de echipa si, in spiritul rugby-ului, sport in care eseul este rezultatul unui efort colectiv, i-a pasat acestuia in spate. ”Multumesc, Catalin Robert Dascalu!”, a postat mai apoi Tudor Boldor pe contul sau de pe o retea de socializare. ”Cu placere!”, i-a raspuns mult mai experimentatul sau coleg din linia de treisferturi a Stelei. Component al echipei de juniori a Stelei, acolo unde este pregatit de antrenorii Stefan Acsinte si Virgil Popisteanu, tanarul a mai evoluat si in meciul cu CSM Olimpia Bucuresti, la inceputul saptamanii trecute.

Tanarul si-a amintit, totodata, si de inceputurile sale in sport. A facut un timp karate, la fel ca surorile sale. ”Am inceput rugby-ul la Clubul Sportiv Scolar numarul 3, unde era antrenor Puiu Hustiu. Initial, tata n-a prea vrut sa ma lase. Nu stiu de ce. Poate ca i-a fost teama ca lumea ma va judeca nu prin ceea ce voi face eu, pe teren, ca ma va privi intotdeauna ca pe fiul lui Daniel Boldor. Se gandea sa fac hochei sau fotbal. Am plans si i-am spus ca vreau la rugby. Si rugby a fost in cele din urma”, ne-a spus Tudor, care considera ca anul lui cel mai bun a fost 2014-2015, cand a devenit campion al Romaniei la sub 18 ani cu Tomitanii din Constanta (el avea in palmares titlurile la U16 si U17 cu Steaua).

Rugbystul recunoaște că urmărește evoluțiile și rezultatele surorilor sale, floretiste, Ana fiind, de altfel, geamana lui. ”Mă bucur pentru ele. Mă mândresc cu ele. Pleacă la competiții internaționale importante. Au și rezultate deosebite. Și au am ocupat locul 4 la Campionatul European de juniori de anul trecut”.

Fost international de seniori – a facut parte din echipa Romaniei care a castigat (15-9) la Cardiff, cu Tara Galilor, in 1988 -, campion cu Steaua, clubul la care activeaza de aproape patru decenii, Daniel Boldor le-a insuflat copiilor sai dragostea pentru sport: ”Tudor a început cu rugby-ul pe când avea doi ani. Era balonul cât jumătate din el. Maria și Ana au început cu spada, la Steaua, cu antrenorul George Epurescu. M-am lăudat puțin când i le-am adus. I-am spus că i-am adus două campioane și că depinde de el ce scoate din ele. (rade, amuzat) Pentru ei n-a fost un chin să fac sport. Le-a placut. De altfel, au crescut toti pe stadion. De mici alergau desculti si in chiloti prin iarba.  Pe fete, antrenorul de rugby Corneliu Octavian Lulus mi-a sugerat sa le dau la scrima, pe cand aveau sapte-opt ani. Erau deja prea batraâne pentru gimnastica. N-a fost usor nici la scrima. Maria, de pilda, rupea saptamanal cel putin o lama. Pasiunea lor pentru sport a costat ceva. Tudor a crescut vazand cu ochii. Si de mic statea pe langa jucatorii de la echipa mare. Facea pariuri cu Dumbrava si cu Vlaicu. Ei ii sutau mingea, iar Tudor o prindea din zbor”, si-a continuat istorisirea Daniel.

Actorul Vasile Boghita a fost bunicul sau

Apartenenta la sport a familiei Boldor este deja cunoscuta. Bunicul dinspre mama al lui Tudor a fost actorul Vasile Boghita, cunoscut publicului larg din Romania mai ales datorita filmului ”Ringul”. Fost boxer de performanta, multiplu medaliat in acest sport, el a interpretat rolul lui Adolf Gebauer batran / Martin Hoffman „Golem” – fost Untersturmführer SS, acesta il reintalneste in ring pe Tudor Andrei (Sergiu Nicolaescu), un prizonier cu care se antrenase in vremea razboiului, intr-un lagar de concentrare. Si mama lui Tudor, Beatrice Boghita-Boldor, a facut sport, practicand atletismul. Cum rugby a facut si unchiul sau, Mihai, fratele lui Daniel Boldor, care a jucat in echipa de seniori a Stelei. Stabilit recent la Edinburgh (Scotia), acesta din urma este atent la performantele lui Tudor si ale surorilor acestuia: ”Cand citesc despre reusitele lor mi se umple sufletul de bucurie si mandrie. Sper din toata inima sa continue pe aceeasi linie ascendenta si sa aibe parte de mediu propice performantei pentru ca au toate calitatile necesare unor mari campioni”, ne-a declarat Mihai, care are si el doi copii apropiati de sportul cu balonul oval. ”Suntem suta la suta pentru o viata sportiva si pentru rugby! Eu si sotia mea avem doi baieti, Alex, in varsta de 9 ani, si David, de 5 ani. Astfel ca ramura Boldoreasca din Scotia va produce alti doi jucatori de rugby. Momentan, amandoi practica acest sport in cadrul aceluiasi club, Portobello Hornets. Sotia mea nu are un trecut sportiv, dar m-a sustinut si ne sustine in continuare pe toti trei in tot ceea ce facem. Mai ales cand vine vorba de rugby. Astfel ca este prezenta la 99% din antrenamentele si meciurile mele si ale copiilor”.

”Nepotii mei au confirmat ca au niste calitati fizice deosebite si, in scurt timp, o vor face si baietii mei. Se pare ca intr-adevar mostenirea genetica exista in familia Boldor. Noi suntem trei frati. Florin, cel mai mare dintre noi, a fost cel mai muncitor si ambitios, insa, din cauza unor serii de accidentari, a fost nevoit sa se retraga prematur din sportul de performanta. Daniel a fost cel mai talentat dintre noi, cu o viteza si niste schimbari de directie iesite din comun. Un jucator foarte imprevizibil cand jucai impotrivaa lui, iar eu am fost undeva la mijloc, intre ei”
Mihai Boldor, fost component al echipei de rugby Steaua

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile