FRR multumeste SCM Timisoara pentru ca au considerat ca sanatatea sportivilor este primordiala

Rugbyul românesc, la fel ca întregul sport, trece prin vremuri dificile generate de pandemia de coronavirus. Activitatea competițională a fost reluată, după aproape șase luni, cu mari eforturi din partea cluburilor de seniori, Federația Română de Rugby apreciind și susținând felul corect și asumat în care aceștia și-au reluat pregătirea. În acest fel, SuperLiga CEC Bank, cea mai importantă competiție din rugbyul românesc, și-a putut desemna campioana pe teren, așa cum prevăd principiile și valorile acestui sport. În plus, toate echipele implicate în competițiile de seniori au respectat cu strictețe regulile sanitare, testările au fost făcute înaintea fiecărui meci, atât în rândul jucătorilor, cât și ai oficialilor de meci. 

Gestionarea foarte bună a activității de pregătire și cea competițională a făcut posibilă astfel și începerea Cupei României, ediția 2020. În ultimele zile însă, odată cu creșterea numărului de infectări cu COVID-19 la nivelul întregii țări, primele cazuri au apărut și la nivelul echipelor din primul eșalon valoric, vicecampioana României, SCM Timișoara, fiind afectată de acest lucru. Clubul bănățean a parcurs toate etapele precizate în protocolul medical în cazul depistării unui jucător pozitiv, oficialii Direcției de Sănătate Publică a Județului Timiș, la finalul anchetei epidemiologice făcute, informând că acei contacți direcți sunt doar persoane din afara clubului și nu din rândul colegilor de echipă. 

Având în vedere că rugbyul este un sport de echipă, antrenamentele se fac cu contact, iar perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile, existând astfel riscul ca în zilele următoare să apară simptome și la alți jucători prezenți la antrenamentele comun, oficialii clubului timișorean au decis stoparea oricărui contact între membrii echipei, ceea ce include atât antrenamentele, cât și meciurile propriu-zise. 

Federația Română de Rugby regretă situația existentă în cadrul echipei SCM Timișoara și își exprimă toată susținerea pentru depășirea cât mai rapidă a acestor momente dificile. De asemenea,  apreciază modul responsabil în care oficialii clubului au pus pe primul plan sănătatea și siguranța tuturor sportivilor, nu doar ai propriilor jucători, ci și ai echipei adverse, Timișoara fiind programată să întâlnească duminică, 4 octombrie, în Cupa României, pe CSM Șiința Baia Mare. Măsura preventivă de protejare a tuturor celor implicați în acest meci este cu atât mai importantă cu cât cele două echipe, dau majoritatea jucătorilor pentru echipa națională, Timișoara – 12 și Baia Mare – 4, România urmând să dispute pe 1 noiembrie, ultimul meci din ediția 2020 Rugby Europe Championship. 

Federația Română de Rugby mulțumește clubului SCM Timișoara pentru că, deși din punct de vedere legal și regulamentar puteau juca meciul, au considerat că sănătatea sportivilor este primordială, acordând în același timp o importanță deosebită și echipei naționale pentru a nu pune în pericol disputarea meciurilor pe care Stejarii le au programate în luna noiembrie. 

Rugbyul românesc își poate continua activitatea numai prin implicarea și responsabilitatea tuturor. Lupta cu virusul nu este câștigată, sunt momente extrem de dificile, însă este important ca toată lumea să prioritizeze sănătatea și siguranța sportivilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *